O angelih

foto 1 o delu in avtorici

O delu in avtorici:

Angeli “ANGELIK” so leta 2013 nenačrtovano nastali pod prsti priljubljene slovenske glasbenice Saše Lendero. Skoraj dve leti so jo žareče, svetle podobe obiskovale v ponavljajočih se sanjah, preden se je odločila, da vendarle prisluhne sanjskemu sporočilu in jih nariše.  Angeli “ANGELIK” so s svojo nežno podobo, specifično mešanico stiliziranosti in hkrati izdelanih detajlov ter nenazadnje s svojo sporočilnostjo, takoj pritegnili veliko pozornost in postali zelo zaželjeni v obliki klasičnih grafik z eventuelno ročno dodelavo ali ročno kovinsko pozlato, posebnih steklenih grafik ali hišnih amuletov Angelik. Posebnost znamke Angelik je tudi v sodelovanju s svetovno priznanim  radionikom g. Vilijem Poznikom, ki ga zaradi mnogih revolucionarnih in hkrati znanstveno dokazanih inovacij in postopkov, mnogi imenujejo slovenski  Nikola Tesla. Gospod Poznik s posebnimi postopki informira izdelke Angelik ter tako sooblikuje ekskluzivno linijo “Angelik Amulet” – angele s posebno močjo. 

Angelske podobe Angelik imajo velike, sijoče oči, ki so najbolj izraziti del obrazka, medtem, ko so usta in nos komaj rahlo nakazana. Avtorica razlaga, da angeli za komuniciranje ne potrebujejo ust, saj šepetajo srcu. Minimalizem omenjenih potez jih približa t.i. Steinerjevim punčkam (oz. terapevtskim Waldorfskim punčkam), ki s skrivnostnim, prijaznim izrazom na obrazu ter neizdelano linijo ustnic in nosu, ne izražajo v naprej določenih čustev in ne vsiljujejo razpoloženja, zaradi česar lahko vsakdo v njih prepozna izraz in razpoloženje, ki je v skladu z njim samim.

Tehnika: Barvni svinčniki oz. mešana tehnika

 


foto 4 o delu in avtorici foto 5 o delu in avtorici foto 2 o delu in avtorici

Avtorica o svojemu delu:

Zgodba mojih angelov je nekako … nenavadna… saj gre za slike sanj, prelite na papir… Mogoče ji  ljudje, ki ne verjamejo v vodnike, čudeže, angele, sanje in magijo srca ne bodo verjeli, a moram reči, da mi je popolnoma vseeno.

 

V začetku leta 2012 so se mi začele pojavljati sanje. Najprej nisem videla drugega, kot mehko belo svetlobo, ki je presvetljevala prostor in moje roke, ki so držale nekaj, kar sem obešala na steno. Sanje so se ponavljale… Včasih je bilo toliko svetlobe, da sem videla samo belino in svoje roke v žarenju, ki so nekaj držale. Čez nekaj mesecev sem videla, da na stene pritrjujem slike ljubkih bitij  s krili. Včasih se mi je o tem sanjalo več dni zaporedoma, včasih pa več tednov nič… A sanje so se vedno vrnile.  Podobe so postajale bolj jasne in zdaj jih nisem le obešala. Spet sem videla svoje roke – zdaj so podobe tudi ustvarjale.

 

Sanje so se tolikokrat ponovile, da sem postala pozorna. Dobila sem močen občutek, da se pojavljajo z namenom. Moj partner Miha je bil že nekaj mesecev prepričan, da tako ponavljajoče sanje nekaj sporočajo in njegovo mnenje je bilo, da bi morala podobice narisati. Vztrajno sem mu razlagala, da ne morem,  “…saj ne znam risati..” Risala sem sicer – tako, kot vsi – v osnovni šoli in občasno Arii pomagala pobarvati kakšno risbico. To pa je več ali manj moje risarske izkušnje kar nekako zaobjelo. A Miha je vztrajal. “Poskusi” je rekel. “Če hočejo angeli na papir,  ti bodo že pomagali”.  In tako je tudi bilo. Z mnogimi poskusi in napakami, velikansko vztrajnostjo, ter nekakšnim vodenjem in pomočjo mojih dragocenih nevidnih  pomočnikov, so podobe iz mojih sanj začele dobivati obliko na papirju.

 

Vsakokrat, ko sem risala angele sem se vedno popolnoma umirila. Nikamor nisem hitela, delala sem z užitkom in ljubeznijo. Moja hčerkica Aria in Miha sta mi vedno povedala, da je doma čisto posebno vzdušje, kadar rišem angele. Miha je rekel, da je tako, kot takrat, ko sva prinesla Ario iz porodnišnice domov. Toplo, svečano, ljubeče…. In mirno. Aria me je vsak dan navdušeno vprašala “ Mami, a boš danes risala angelčke, prosim!” “Zakaj?” Sem jo spraševala. “Ne vem”, je odgovarjala moja štiriletna punčka. “Rada imam, ko rišes angelčke.”

 

Prvega angela sem iz čistega navdušenja nad sporočilnim bitjecem, ki me je gledalo iz lista papirja, objavila na svojem Facebook profilu. Odziv je bil neverjeten! Ljudje so mi množično pisali o navdušenju nad malimi podobicami, ter me spraševali, kje bi jih lahko dobili oziroma naročili. Nekateri so jih želeli zase, drugi za darilo, tretji kot dobrodošlico dojenčku ob rojstvu, kot angela varuha, nekateri pa kot pomoč in uteho pri reševanju stisk ali bolezni. …Tako so nastale grafike in drugi izdelki z imenom “ANGELIK”.

 

Verjamem, da vesolje ali bog obstajata in delujeta prepleteno z nami. Naši nameni, misli, dejanja in čustva vplivajo na našo pot in našo usodo. Zato tudi čutim, da angeli nosijo posebno energijo, posebno moč. Kažejo namen in usmerjajo energijo proti nečemu lepemu, pozitivnemu… Le usmerjena energija pa lahko udejani oz. materializira naše želje in potrebe.

 

 

Dragi prijatelji – tisti, ki se poznamo in tisti, ki se ne!

Želim si, da bi vam “moji” angeli pomagali. Na tak način in takrat,  ko to potrebujete!

 

“…Ko najbolj temna pade noč,

slišim te v temi.

Mi  praviš, da je v meni moč

in, da se že dani…”

 

S hvaležnostjo !

Saša Lendero